Antwerpen 2007
 
Ook bij dit reisverslag zijn alle onderstreepte woorden gelinkt naar een gerelateerde pagina.


Treinstation Antwerpen


De mooiste pleinen rondom de KathedraalUitzicht op kathedraal vanaf de GroenplaatsSimultaan SchakenHet Vermoeide ModelVogeltjesmarktDe voetgangerstunnel onder de ScheldeGildenoptochtHet beeld van Brabo op de Grote MarktSchitterend nieuw station

 

 

De stad Antwerpen is een oude vriend van me. Een schooljaar lang heb ik er op kamers gewoond, in 2001-2002 tijdens mijn specialisatiejaar Restauratie en Decoratie aan het Technicum Noord Antwerpen. Eénmaal was ik terug geweest, toen heb ik m'n vriendin Simone bezocht (waarover je meer kan lezen in de verslagen over Costa Rica) maar de rest van de prachtige stad heb ik toen niet gezien.

Ons weekendtripje gaat dus naar Antwerpen!

Vrijdag 10 augustus

Wij hebben geen auto. We huren er wel eens eentje, maar in dit geval staat hij dan 3 dagen in een parkeergarage. Zonde van het geld. Dus we gaan met de trein en dan lekker éérste klas. Zwolle - Antwerpen duurt 3:11uur en we zijn om half 10 's avonds op het station.
WAUW de laatste keer was het nog één grote bouwput, waarbij je je afvroeg wat het zou worden. Het is bovenin een prachtig oud station gebleven, met alle gebruiksgemak van doorgaande treinen onder de grond!

Het Golden Tulip Carlton Hotel waar we drie nachten slapen ligt aan het stadspark. Eigenlijk is de hele stad vanaf hier op loopafstand. We hebben geboekt via Weekendcompany, waardoor we slechts € 34 pppn incl. ontbijt betaalden.
Nadat we onze bagage op de kamer hadden gedropt, zijn we direct weer naar de stad gelopen. Het is net iets over tienen en we zien dat er om kwart over tien nog een film draait!
Antwerpen is bekend om haar bioscopen. De UGC zit in het centrum en Metropolis is een stukje buiten de stad. Ze hebben lekker grote ruime zalen en zeer grote schermen. Wij zijn echte filmkijkers, dus dat kunnen wij zeker waarderen en de film die we zagen, Oceans 13, was leuk. Ik heb het doek na de film gemeten met grote stappen: 12 meter breed!!

We lopen na de film door naar de kathedraal. Hier zijn 3 grote pleinen waaraan de gezellige Belgische kroegen gevestigd zijn. Den Bengel is een gezellig bruin café met allemaal oude kinderfoto's in lijstjes. Geweldig! Daar wil ik tussen hangen. En het mag van de bar-dame, als ik een foto meeneem, het liefst in zwartwit. Ik heb dit inmiddels gedaan, maar ben niet teruggeweest om te kijken of ik ertussen hang. Wie wil dit even voor me doen?


Zaterdag 11 augustus

We staan pas om kwart over tien op. Nog nét tijd voor het ontbijt. Wie ooit een hotel begint, doet er goed aan een ontbijtbuffet tot minstens 12 uur te laten staan. Volgens ons vindt minstens de helft van de gasten het fijn om lekker te kunnen uitslapen, zonder een wekker te hoeven zetten voor het ontbijt.
Het is schitterend weer en we lopen rond de middag naar de Schelde. De boulevard heeft een mooi uitzicht naar de Linkeroever en vanaf daar kun je de vele torentjes van Antwerpen goed bekijken. Er zit nog steeds een mannetje met een accordeon op de hoek. Geweldig hoe er in 5 jaar niets hoeft te veranderen.
Je kunt in Antwerpen heerlijk winkelen. De Meir is een winkelstraat met de grote kledingmerken maar ook met een fijne vertrouwde Hema en H&M, waar je gemakkelijk een dag kunt rondstruinen. Maar dat doen wij NIET. We hebben eigenlijk geen winkel van binnen gezien.
We lopen door naar de Kathedraal. Ik vind het een geweldig bouwwerk van buiten, maar vanbinnen is het maar saai. Je moet entree betalen, maar als je alleen het eerste stukje naar binnengaat, tot vóór de entree-heffing, zie je al een dat het vooral een heel erg grote lege kerk is. We zijn verwend met alle overdaad aan pracht en praal in Italië, dus we gaan niet verder naar binnen. 

Dan verder naar de Groenplaats. Een plein met rondom allemaal cafés en restaurants met fijne terrasjes. Er is vaak iets leuks te doen en vandaag was er een wedstrijd schaken. Er waren normale potjes, maar er was ook één man die tegen wel 20 mensen simultaan schaakte. We hebben niet afgewacht wie er zou winnen...

Het terrasje van Castellino lonkt; een cola, een ice-tea, een portie bitterballen... We genieten van het weer en van de drukte. Een mevrouw in middeleeuwse klederdracht reikt ons een boekje aan met het programma van de Antwerpse Gildefeesten. Dat is zondag; kortom we vallen met onze neus in de boter! 

Maar vanmiddag gaan we eerst twee fietsen huren. Doen we naast de kathedraal bij Antwerpbikes. Het is mooi weer om een stukje te fietsen. Ik wil eventjes terug naar mijn oude studentenhuis (Geulincxstraat) en het huis waar ik gerestaureerd heb (Cogels OsyLei).
De fietsverhuurder komt uit Nederland en geeft ons een plattegrond mee met een leuke route. Het komt dicht in de buurt van wat ik zelf in gedachten had. We komen ook nog langs de St. Jacobskerk. Hier hebben we in mijn schooljaar veel restauratiewerk bekeken. Er werd een witte pleisterlaag verwijderd waaronder een prachtig gedecoreerde oude schilderlaag tevoorschijn kwam. Het graf van Peter Paul Rubens is hier ook. We komen nét voor 17 uur (sluitingstijd) aan en mogen nog heel even naar binnen, zelfs zonder te betalen.  De straten in Antwerpen zijn niet echt van lekkere kwaliteit (veel kinderkopjes en ander soort keien) en de fietsen zijn echte huurdingen; nooit zo lekker als die van jezelf! Dus we zijn onderweg van 15 tot net na 17 uur en leveren ze daarna weer in.
Nog even een rondje om de kerk gewandeld (letterlijk) en dan gaan we eten bij restaurant 'Het Vermoeide Model' dat tegen de kathedraal aangebouwd is. Er is een dakterras met schitterend uitzicht over de flank van de kathedraal.  

Na het eten lopen we weer naar de bioscoop. Vanavond kijken we naar Die Hard 4. Heel tof. Films van normale lengte zijn hier zonder pauze. Dus na de film lopen we nog even naar Tropicos en daar nemen we ter afsluiting van deze dag een cocktail.


Zondag 12 augustus

Vogeltjesmarkt! Dit is een beroemd fenomeen in Antwerpen. Het wordt gehouden op de Oude Vaartplaats (naast de Wapper). Elke zondagochtend tussen 8 en 13 uur is hier van alles te koop: siervogels, kippen, hamsters en konijnen, bloemen, antiek, textiel, enzovoort. Het is een leuk begin van de dag, vooral omdat alle winkels op zondag gesloten zijn. Na de vogelenmarkt is er normaal niet veel te doen behalve op het terras zitten. Wij lopen door de voetgangerstunnel naar de overkant van de Schelde (Linkeroever). Bij de ingang van die tunnel is een plein, het Sint Jansvliet. Hier wordt elke zondag een antiekmarkt gehouden. We hebben van alles gezien; opgezette vlinders, kevers en zelfs een vleermuis, schilderijen, oude laboratorium-attributen, platen en platenspelers, helmen uit WOII, wandelstokken...
Maar we lopen door de tunnel en kijken vanaf de Linkeroever naar de stad. Het is bewolkt en een beetje heiig, maar wel mooi. Dan nemen we de metro weer terug naar de Meir.

Want zoals gezegd: vandaag is er een gildefeest. Er komt een prachtige stoet door de Meir van mensen in Middeleeuwse klederdracht. De optocht eindigt op de Grote Markt waar wedstrijden zijn met boogschieten en kruisboogschieten. Alle terrassen zijn afgeladen, de straten zien zwart van het publiek en we zien alleen maar blije gezichten en lachende mensen. Dit is een prachtfeest!
Zullen wij dan ook maar een terrasje doen? De zon is doorgebroken en we zitten lekker met een colaatje en een schaaltje kipkluifjes.
Ons diner nuttigen we in de Groote Witte Arend en na het diner gaan we nog éénmaal naar de film. We gaan naar Pirates of the Caribbean deel 3. Nu nemen we de bus naar het Metropolis. Hier ben ik met school naar de film geweest in een zaal waar alle leerlingen in pasten. Dat moet zaal 5 of 8 geweest zijn. Ik weet niet of er in Nederland wel zulke grote beeldschermen bestaan!!
Deze film is extra lang dus we krijgen wél een pauze. Zo lijkt het. Maar de film draait gewoon door, nadat het pauze-tekentje is weggezapt. Jammer voor de mensen die snel even naar het toilet gingen; zij misten gewoon een deel.


Maandag 13 augustus

Vandaag gaan we terug naar huis. Even rustig ontbijten, lekker in bad, kamer opruimen, koffertje weer ingepakt. De trein is door een planningsfout te kort en de eerste klas zit zelfs bomvol. In Roosendaal stappen we over naar een betere en grotere trein vanwaar we kunnen genieten van ons eersteklas privilege.

Het was een heerlijk weekend vol nostalgie. Over een jaar of 5 doen we dat nog eens.

                


Vond je het een leuk verhaal? Nuttige tips gevonden?
 
Laat dan even een berichtje achter in mijn gastenboek en zet erbij welk reisverslag je hebt gelezen!


                           terug naar de INDEX kan hier