Barcelona in 1 dag (2010)
 
Ook bij dit reisverslag zijn enkele woorden onderstreept. Deze zijn gelinkt naar een gerelateerde pagina.Hotelkamer 203 in hotel 232

Casa Batlló


Mercat de la Boqueria


Ravals kat


Kathedraal Santa Eulalia


Fonta Magica

Sagrada Familia

Strand van Altafulla


TIP VOOR REIZEN NAAR SALOU
Altafulla ligt aan dezelfde treinlijn als Salou. De trein er naar toe heet R2 Sud en het eindstation is Tortosa. Je kunt vanaf het vliegveld BCN met de trein richting centrum op het station Sants een (retour)kaartje kopen bij balie 1 tot 5. Het treinkaartje dat je nodig hebt heet: Medio Distancia. Dan met de Renfe trein richting Tarragona en Tortosa.

Op de terugweg heb je je treinkaart nog, dus je kunt dan gewoon instappen, opletten dat je uitstapt bij El Prat de Llobregat, daar overstappen naar Aeropuerto El Prat (BCN).

Veel plezier!

 
Vanwege een bruiloft in Spanje, gaan we op citytrip naar Barcelona!

Voor twee retourtickets betaalden we € 256,-
We vliegen van kwart over twaalf tot kwart over twee in twee uurtjes met Transavia van Amsterdam naar Barcelona (nieuw vliegveld BCN). Dit vliegveld is lekker dicht bij de stad. Als je met andere budgetvliegmaatschappijen gaat, kom je soms uit op vliegvelden die wel 70 km van de stad verwijderd zijn. Lastig, want dan ben je extra tijd (en geld) kwijt om te reizen met trein of huurauto.

Sagrada Famlia in de verte

De spoorwegmaatschappij heet Renfe, die rijdt met lijn 2 tussen het vliegveld BCN (ook wel El Prat genoemd) naar de binnenstad. Wij stappen uit op het hoofdstation Estacío Sants en nemen vanaf daar de metro (lijn 5) naar halte Hospital Clinic. Vanaf hier is het nog 100 meter lopen naar ons geweldige NN hotel U232. We krijgen een mooie kamer 203 die aan de binnenkant van het hotel ligt. Uitzicht op een lelijke patio, maar wel 2 badkamers, allebei voorzien van ligbad! Er zijn heel veel leuke gastenspulletjes naast de gebruikelijke shampoo en douchegel. Ik houd daarvan. En het uitzicht missen we niet: we zijn nauwelijks hier.

Dag 1 (Donderdag van vier uur 's middags tot 's avonds)

Het is vier uur en we gaan de stad maar eens in. Ik heb van te voren uitgezocht wat ik graag wil zien en hoe we daar het beste komen. De dure toeristenbus is alleen handig als je veel tijd hebt, want je moet steeds wachten tot hij aankomt bij een attractie en hij kan vast komen te staan in het verkeer. Taxi's zijn ook relatief duur en daarom nemen we de metro.
Een metrokaartje kost per enkele reis (75 minuten geldig) € 1,40 en een tien ritten kaart (voor meerdere personen te gebruiken) slechts € 7,95. De metro's hier rijden vaak, snel en efficiënt.

Ik wil graag de volgende toeristische hoogstandjes bekijken:
- Sagrada Familia
- Park Güell
- de Ramblas
- de Magische fonteinen
en alles wat er verder op ons pad komt natuurlijk, maar we hebben slechts één ruime dag.

Met een reisgidsje met plattegrond in de hand, lopen we door het heerlijk warme klimaat van Spanje. Als eerste wandelen we richting de Ramblas. We komen langs een groenstrook waar palmbomen staan. Er komt een geluidje uit die bomen, dat we pas nog (in Costa Rica) hebben gehoord! Kleine groene papagaaien/parkieten wonen hier in dit parkje. Heel leuk.
Doorgelopen komen we op de Passeig de Gracia, waar één van de bouwwerken van Gaudí zich bevindt. Het heet Casa Battló en het is een sprookjesachtig huis.
De Ramblas is in mijn verbeelding een prachtige straat met overal muziek en de geur van fruit en snoep. Dat is dus niet zo. Het is een brede promenade, omzoomd door mooie bomen, maar de wonderlijke sfeer die ik zoek, is hier niet.
In alle reisgidsjes staat geadviseerd dat je niet op de Ramblas zelf een drankje moet nemen, maar in de straten ernaast. Veel goedkoper en gezelliger. Dus we nemen een willekeurige afslag en komen uit bij een overdekte markt. Wat een kleur! Wat een geur! Dit is wat ik zocht. Het blijkt de Mercat de la Boqueria te zijn. Het is inmiddels laat in de middag; niet alle kraampjes zijn open, maar we kijken onze ogen uit.

Via de achterkant lopen we door de wijk El Raval. Het straatje dat we doorlopen is volgepakt met winkeltjes voor mobiele telefoons. En goedkoop! Dat kan vast niet legaal zijn... Ook zien we enkele schaarsgeklede dames en we gokken erop dat dit dan de hoerenbuurt moet zijn. We komen uit op de Rambla del Raval die (zeer opmerkelijk) niet op mijn plattegrond staat!
Het is een mooie promenade met goede Döner Kebap. We eten, drinken, nemen een foto van de kat en lopen verder. Het is nog niet laat en ik heb de Kathedraal Eulalia op mijn reservelijst staan. Zij is lopend goed te bereiken en we wandelen rustig naar de ingang. Gelukkig heb ik mijn schouders bedekt, want de vrouw voor ons komt  er niet in!
 
De kathedraal van Santa Eulalia is de hoofdkerk van het aartsbisdom van Barcelona. De Sagrada Familia de bekendste kerk, maar die is nog niet eens af! Deze kerk is prachtig, zowel van buiten als van binnen. We lopen een ronde, gaan even zitten om onze hoofden in de nek te leggen en de rijkdom van het plafond te bekijken en we verwonderen ons over de ledlampjes die aangaan als je bij Maria een 'kaarsje' brandt. 
Barcelona heeft echt twee talen: het officiële Spaans en de streektaal Catalaans. De missen in de twee verschillende talen worden in deze kerk achter elkaar gevierd.
De entree is gratis, de kerk was die avond geopend tot half acht. Als je ook deze kerk wilt bezoeken, moet je eigenlijk wat eerder gaan. De binnenplaats is open tot 19 uur en hier is het (blijkbaar) prachtig. Een legende vertelt dat de dertien ganzen die hier wonen, de stad en de heilige Eulalia beschermen. Als er een gans sterft, moet deze zo snel mogelijk een opvolger krijgen!

Plafond

Het avondlicht valt langzaam in en als het straks donker is, wil ik de magische fonteinen zien! We wandelen langs de haven, langs het Monument a Colom, over de hele lange Avinguda del Parallel. Dat had niet gehoeven. Er is ook een metro die hier onderdoor rijdt. Vanaf het Plaça Espanya zien we het prachtige uitzicht al naar het Palau Victoria Eugenia. Deze indrukwekkende gebouwen worden uitgelicht door vele fonteinen die door lichtinval prachtige bewegende beelden vormen. Deze hele fonteinreeks is gemaakt voor de wereldtentoonstelling in 1929, vervolgens in verval geraakt en weer opgeknapt voor de Olympische Spelen in 1992.

Het is er onwijs druk. Alle mensen uit Barcelona zijn bij elkaar gekomen, zo lijkt het. De fonteinen zijn in constante dansende beweging en in combinatie met licht is het wonderbaarlijk mooi. Lijkt wel vuurwerk, maar dan juist het tegenovergestelde, omdat het water is. Jammer van de muziek; dat zijn kleine stukjes popmuziek aan elkaar geplakt zonder mooie mix. Ik zou hier liever klassiek bij horen.
Ondanks de drukte, ondanks mijn zere voeten ben ik heel blij dat ik dit gezien heb. Wat mooi.

Dag 2 (Vrijdag van 's morgens negen uur tot vier uur 's middags)

We hebben een kamer geboekt zonder ontbijt. We kunnen dit los betalen voor € 13,- pp of we gaan even in de buurt iets eten. Terwijl Timo in bad zit, ga ik croissants, koffie en jus halen op de hoek bij Dino Pan. Voor zeven euro ontbijten we samen. Hij in bad, ik picknickend op de badkamervloer. Gezellig!!!

Die middag moeten we naar de bruiloft reizen. De plaats waar het gehouden wordt heet Altafulla en het is bereikbaar per trein. Op maandagochtend moeten we erg vroeg weer op het vliegveld zijn, daarom willen we geen waardevolle overstaptijd inleveren. We zoeken uit dat we beter kunnen overstappen op het Renfe station El Prat de Llobregat dan op Estació Sants, al raadt iedereen ons aan om dat te doen.
Dit uurtje treinonderzoek voelt niet als zonde van de tijd. We zijn uitgecheckt bij het hotel en hebben onze bagage in een kluisje op station Sants laten liggen. Het geeft me rust in mijn hoofd en ik ben blij als we daarna rustig in de metro richting het Park Güell rijden. De entree van dit door Gaudí ontworpen park is prachtig. De kolommen, de mozaïeken, de torentjes en het uitzicht; allemaal mooi. Maar het park zelf vind ik wat saai.
De toiletten op het boventerras zijn alleen toegankelijk als je eerst een half uur in de rij wil staan. Dat wil ik niet, we lopen door naar de volgende uitgang. Hier is een café met een toilet. We drinken cola en water, we kijken nog een keer achterom en lopen terug naar de metro.

Volgende attractie: Sagrada Famlia.
Ook hier staat een lange rij. Ik wil er niet in, maar Timo heeft opgevangen dat de rij zo verdwenen is. Er zijn vijf kassa's en veel mensen betalen voor anderen, waardoor de drukte snel oplost. Toch maar doen dan. De kerk is niet in een paar zinnen te vangen, maar ik ga het toch proberen. Mijn indruk is dat het spektakel eromheen groter is geworden dan de kerk ooit zal zijn. Daarmee bedoel ik dat de kerk prachtig is, maar hij zal waarschijnlijk nooit aan mijn verwachtingen kunnen voldoen als hij klaar is. Het bouwen duurt al zo lang, toch is het nog steeds een 'nieuwe' kerk en dat spreekt me minder aan dan de eeuwenoude Santa Eulalia. Van binnen is de kerk kleiner (de 4 façades zijn daarentegen enorm) en minder bewerkt/gekleurd/bont dan ik dacht.

Dit is het einde van onze citytrip naar Barcelona. Het is natuurlijk een stad die veel te groot is voor één dagje, maar als je wil, kun je dus best veel zien in zo'n dag!!

*********************************************************************************

Na de kerk gaan we weer terug naar station Sants voor onze bagage en een retourticket naar Altafulla. De trein is erg vol maar we kunnen bij de deur zitten.
Hotel La Toretta is prima. Kleine kamer, kleine badkamer, maar fijne airco en een goed bed. We eten met een groot deel van de bruiloftsgasten in Argentijns restaurant El Pozo. Lekker eten, gezellig mensen.

Zaterdags is er bruiloft, daar zal ik alleen over zeggen dat het een prachtig bruidspaar was, een sprookjesachtige ceremonie, geweldige gasten en een chique maar wervelend gaaf feest. We zijn op onze hotelkamer om half vier 's nachts.

Op zondag slapen we lekker uit en we gaan de rest van de dag op het strand liggen.

Maandagochtend staan we om 6 uur op het station, rijden we naar El Prat de Llobregat en stappen we over op de trein naar Aeropuerto Barcelona (BCN).
Alles verloopt voorspoedig.  Thanks Wim and Nicole for a great holiday!
----------------------------------------------------------------------------------------

Vond je het een leuk verhaal, heb je nuttige tips gevonden of wil je iets anders melden? Laat dan even een berichtje achter in mijn gastenboek en zet er even bij dat je het reisverhaal van Barcelona hebt gelezen.

Er is erg veel informatie te vinden op de Barcelona Startpagina!

Home