Londen 2007
 

Koolzaadvelden vanuit de lucht gezien


Afstand vliegveld - centrum

   
Engelse brievenbus en telefooncel


Hotelkamer Best Western Victoria Palacepap en mam bij het hek voor St James' Park


Houses of Parliament en Big Ben
 


dit souvenir stalletje doet me sterk denken
aan een aflevering van 'friends'...

 

 


(De rij voor) Westminster Abby

The British Airways Eye of LondonBovenin de rode Engelse dubbeldekker bus


 

 

 
Westminster Cathedral (met hóge toren)


The changing of the Guards  /  de wisseling van de Wacht


St. Paul's Cathedral


hamburgers met frietjes


Tower Bridge
 

 

 de Tower of London


Waterloo Barracks


Overzicht van de Tower en Towerbridge


De zonsondergang vanuit het vliegtuig

 

Vorig jaar ben ik op vakantie geweest met mijn ouders naar Rome. Het verslag daarvan is hier te lezen. Het was superleuk en dit voorjaar was Londen aan de beurt. Mijn ouders kunnen minder goed Engels dan ik, daarom mag ik mee om hun gids te zijn!

Zelf was ik nog nooit in Londen geweest en ik wilde graag alle toeristische attracties zien. Dat is gelukt!! Een opsomming:
(Alle woorden die onderstreept zijn, leiden naar een bijbehorende website)

- Buckingham Palace
-
St James' Park
-
Big Ben en Houses of Parliament
-
River Thames
-
Westminster Abbey
-
The Eye of London (reuzenrad)
- Trafalgar Square
-
Westminster Cathedral
-
St. Pauls' Cathedral
-
Tower of London
-
Towerbridge

En dat alles in een redelijk rustig tempo, in 4 dagen. Hieronder volgt een uitgebreid verslag. Ik geef zo mogelijk ook de prijzen erbij, zodat je weet waar je aan toe bent als je zelf wil gaan. Let op! Je betaalt alles in Engelse Ponden (£), de omrekentabel is hier te vinden. Op dit moment (april 2006)  was ₤ 1  gelijk aan € 1,5. Sommige attracties zijn goedkoper als je ouder bent dan 60 of als je student bent.
 


Donderdag

's Ochtends om 6 uur rijden we weg, zodat we om 7.15h op het vliegveld kunnen zijn. Onze vlucht is om 9.15h vanaf luchthaven Dusseldorf-Weeze met Ryanair naar Londen Stansted. Dat komt voor ons goed uit want die luchthaven zit slechts een uur rijden (over rustige wegen) van huis.  Kosten voor 1 persoon inclusief alle belastingen en toeslagen: 85,41.

We komen aan om 9.25h. Zó fijn dat uurtje tijdsverschil op de heenweg!
Het vliegveld Stansted ligt 45 minuten met de trein vanaf centraal Londen. De trein gaat ieder kwartier. We hebben de kaartjes van te voren gereserveerd en betaald via internet. Kosten voor één retourticket (heenreis-datum bekend, terugreis-datum open maar binnen een maand)
£ 23,50 = € 32,25.    

We kwamen aan op Liverpoolstreet Station. Vanaf hier kochten we aan een balie een speciaal toeristenkaartje voor drie dagen openbaar vervoer
(£ 16,40 = € 24,60 pp). In de metrogangen zijn géén roltrappen. Dat valt me tegen. Ik kan ook geen lift vinden, dus we strompelen met onze koffers van boven naar beneden en in de metro. Als ons station zich aandient biedt een jongen aan om ons te helpen met de koffers. Graag, dankjewel! Later blijkt dat hij zelf niet eens op ons station uitstapte; wat zijn Engelsen hoffelijk.

De weg naar het hotel is niet erg lang, maar wel onhandig met die koffers. We merken dat we écht in een toeristenbuurt zijn. Overal hangen hotelbordjes. Ik kom 'mijn' eerste brievenbus en telefooncel tegen! Ze zien er écht leuk uit: voor mij is dit al typisch Engeland.
Maar onderweg hebben we ook al echte Engelse taxi's gezien, daar zijn er véél van! Het merk is steeds hetzelfde, maar er rijden verschillende uitvoeringen (jong en oud) en kleuren rond. Ik houd van de zwarte.

             

Om 12.10h komen we aan bij ons eerste hotel, dichtbij de meeste attracties. Er is al een kamer vrij, terwijl het inchecken pas vanaf 15 uur geldt. Dus we mogen onze spullen alvast neerzetten en straks de tweede kamer betrekken. Door een volgeboekt hotel, wordt één van onze kamers zonder extra kosten een driepersoonse. Dat is prettig want dat is iets ruimer. Engelse hotelkamers zijn klein. Ze zijn via internet geboekt voor
£ 64 = € 96 per kamer per nacht, inclusief ontbijt. Er zijn geen éénpersoons kamers, helaas.
Wij gaan even een uurtje uitrusten en dan lopen we naar Buckingham Palace. Wat groot!


 
                                     Buckingham Palace

Alles is groot. Het paleis zelf (de vlag is uit, dus de koningin is thuis!), de hekken vóór het paleis zijn groot, het plein, het beeld, de fonteinen... Imponerend.
Het St. James' Park is heel mooi. Grappige grijze eekhoorntjes die af en aan rennen, mega grote platanen, een pelikaan, veel duiven, ganzen en meerkoeten met kuikens, prachtig hier. We lopen door het park naar de Big Ben.
Mama en ik hadden alleen een trui aan en natuurlijk wordt het langzaam frisser en begint het te regenen... Na een tijdje schuilen lopen we verder en de Big Ben is schitterend. Voor mij is dit hét symbool van Londen. Jammer genoeg zijn 'hij' en the Houses of Parliament nog niet open voor toeristen uit het buitenland. Daarvoor is alleen de zomer beschikbaar.
We maken een rondje over de Lambeth Bridge, via de oostzijde van de Thames naar de Westminster Bridge. Vanaf hier is het geheel echt een plaatje.

We lopen rond 17.30 uur naar metrohalte Westminster en stappen weer uit bij Victoria Station. Vanaf daar lopen we richting het hotel. Op de heenweg hebben we een pub gezien waar je kunt eten. St Georges Tavern (op de hoek van Belgrave road en Hughstreet) heeft lekker eten voor weinig geld. We betalen £ 18,50 = € 27,50 voor 2 cola, 1 water, 1 noodles met kip, 1 kipburger met patat, 1 ham+ei+erwten+patat.
Het is een vermoeiende dag geweest. Zoveel nieuwe indrukken, zoveel moois gezien (en zooooo vroeg opgestaan!!) we kletsen nog wat na en gaan lekker vroeg naar bed.

 

 

 

Vrijdag

We hebben afgesproken om 9 uur, om te ontbijten. Maar we zijn alledrie al vroeg wakker. Vandaag gaan we naar the Eye of London (reuzenrad) en het kaartje daarvoor kunnen we alvast betalen bij de receptie van het hotel. Maar eerst gaan we naar de wisseling van de wacht!
We lopen rustig die kant op, maar helaas. Zodra we een plekje hebben gevonden -rond een uur of 10- zet een wachter het volgende bordje neer:

                    
Jammer hoor. Als je de kans hebt, kun je het best van te voren even kijken op deze website. Wij gingen gewoon verder naar de volgende attractie! We lopen weer door St. James' Park en gaan naar Westminster Abby. Het is 12 uur 's middags en er staat een rij van deur tot hek, die in 20 minuten weggewerkt is. Binnen mogen geen foto's gemaakt worden. Dat is erg jammer want het is er heel mooi! Ik moest mijn camera echt wegstoppen, om niet in de verleiding te komen. Het is er ontzettend groot en je kunt er uren rondkijken. We hebben daarom als lunch maar even een erwtensoepje genuttigd in de gallerij rondom de patio. Na een rondgang heb je misschien wel even genoeg van de grote hoeveelheid graftombes/monumenten met een liggend beeld van de overledene erop, want daar zijn er érg veel van. £ 10 = € 15 pp (60+  £ 7/€ 10,50 )

Om 14 uur gaan we naar de volgende stop: The Eye of London! Een extreem groot reuzenrad dat je tot 135 meter hoog brengt. Het was een beetje nevelig, dus we konden niet zo heel ver kijken, toch was het een schitterende belevenis. £ 14,50 = € 21,75 pp voor 30 minuten prachtig uitzicht.

Wandelend naar de
volgende brug, komen we over een schitterende boulevard met allemaal levende standbeelden! Ze zijn super! De brug geeft ook een prachtig uitzicht en als we de volgende straat uitlopen, komen we aan bij Trafalgar Square. Eerst een warm broodje bij een Italiaans eettentje. Het plein is druk! De facade van the National Gallery is indrukwekkend en het plein zelf met de twee fonteinen en de pilaar in het midden doen me denken aan het St. Pietersplein in Rome!

Eén van de dingen die we op ons lijstje hebben staan is rijden in een dubbeldekkerbus. En dat gaan we NU doen want we hebben tenslotte toch dat openbaarvervoerkaartje. We zagen bij het Charing Cross Station welke bus richting ons hotel gaat en we gaan bovenin zitten! Het is een leuke ervaring en we komen echt vlakbij het hotel uit.
Even relaxen en opfrissen en dan eten in dezelfde pub als gisteravond. Het is nu vrijdagavond en het is druk met de stamgasten die na hun werk een biertje doen. Gelukkig is de kelder ook open en hier is het een stuk rustiger. Lekker vroeg terug naar het hotel en als je je gezicht wast, merk je dat er een laagje stad op je huid geplakt zit... vies.


              
                            St George: lekker eten en niet duur

 

Zaterdag

Door lekker vroeg naar bed te gaan, ben je ook vroeg wakker. Vandaag gaan we (weer) naar de wisseling van de wacht en we moeten eerst uitchecken want we gaan naar het volgende hotel. We mogen de koffers laten staan tot we terugkomen vanmiddag.
Omdat we zo vroeg wakker zijn, lopen we eerst via de Westminster Cathedral en daarna pas naar Buckingham Palace. We nemen een kleine zij-ingang en deze kathedraal is ook overrompelend maar op een heel andere manier. Veel minder volgepropt maar heel groots. Monumentaal. Gratis entree, maar een gift wordt gewaardeerd.

En nu; Buckingham Palace Baby!! We zijn er al om 10 uur, terwijl  het pas om 11.30 begint. We staan links aan de zijkant van het plein en drukdrukdruk is de beste uitdrukking. Pfoe, wat een boel mensen en wat een boel nationaliteiten. Je moet oppassen wat je zegt, je buurman kan zomaar een Nederlander zijn. Dan heb je de poppen aan het dansen; een gesprekje. 'Goh waar komen jullie dan vandaan...?' Het is gek: op vakantie moet ik niets hebben van Nederlanders. Dan praat ik het liefst met anderstaligen.

De ceremonie begint. Er komt een groep soldaten uit het paleis, recht voor onze neus. Zij worden van boven tot onder flink gekeurd door een soldate ('Laat je handen zien, laat je tanden zien, zijn ze goed gepoetst?'). De soldaten met blauwe pet worden afgewisseld door de berenmutsen. Dan komt er een grotere groep soldaten het plein op, met een orkest in vol ornaat erbij. Ik had meer spektakel verwacht, met paarden en duidelijke ceremoniële handelingen. Dit was een stuk saaier dan ik verwacht had. Misschien als je vlakbij de opening van het hek staat, dat er dan meer te zien valt... Vanaf de zijkant is het een afknapper. Maar je moet het toch gezien hebben! En het is gratis.

We lopen terug naar het hotel en we gaan met een échte Engelse taxi naar het volgende hotel. Het ritje kost ons £ 15 = € 22,50. Het Apex City of London Hotel is vlakbij de Tower of Londen en de Towerbridge. Dat is de reden waarom we twee hotels hebben genomen: minder reizen met openbaar vervoer. We zijn weer te vroeg voor het inchecken en er is pas één kamer klaar. Prima; zodra de koffers boven zijn, gaan we naar de St. Pauls Cathedral.
£ 9,50 = € 14,25 (60+  £ 8,50 = € 12,75)
De St. Pauls is óók weer schitterend. En nógmaals op een andere manier. Deze kathedraal is groot en wit. Heerlijk helder wit. Er staan heel veel beeldengroepen en standbeelden, allemaal ook in het wit. Hierdoor valt het gouden altaar extra op. Ineens klinkt er een stem door een microfoon. Een pastoor verwelkomt ons (en de rest van de kerk vol toeristen) in dit heilige gebouw. Hij vraagt ons of we allemaal even stil willen zijn om aan degenen te denken die het minder goed hebben dan wij. Vanwege oorlog of honger of natuurrampen. En warempel.... het is stil! Om kippenvel van te krijgen. De pastoor zet het Onze Vader in, waarop mijn moeder in het Engels (applaus!) meebidt.
Je kunt in deze kerk helemaal naar boven, maar wij hebben de klim niet gedaan. We hadden immers in al vér boven Londen gezweefd in the Eye. Grappig genoeg kun je hier ook helemaal naar benéden: de crypte is open met een kapelletje, een cafétje, wc's en souvenirshops. Dat hebben we wel gedaan.

We gaan met een dubbeldekkerbus terug tot aan de London-bridge en wandelen dan heerlijk in het middagzonnetje terug langs de River Thames tot aan de Tower of London. Inmiddels is het 17 uur en we zoeken een plek om te eten. Helaas is het Apex Hotel niet alleen in de buurt van de Tower, het is ook midden in het zakendistrict van Londen. Er zijn wel veel cafés, maar er zijn er geen open! Het lijkt wel een spookstad. Uiteindelijk komen we terug bij het hotel en gaan daar maar eten. Wat de boer niet kent, dat eet ie niet. Letterlijk. We kiezen een groentesoepje en een hamburger met frietjes want dat is tenminste duidelijk. En die hamburgers... fantastisch! Geserveerd op een leistenen-plankje. De prijs op de kaart lijkt in eerste instantie niet zo hoog, maar let op! het zijn Engelse Ponden dus maal anderhalf. Bovendien gaat er nog 12,5 % servicekosten overheen. Dit was een prijzige maaltijd...

We brengen mijn koffer naar mijn kamer. Jammer, het is een rokerskamer  en bij de balie vertellen ze me dat er niets aan te doen is, omdat iedereen verder al is ingecheckt. Alleen een onderhoudsdame die de kamer kan 'verfrissen'... Nou ze komt binnen met een spuitbus en een hendel: het raam kan namelijk alleen open met een speciale hendel. De spuitbus is erg sterk dus die gebruikt ze niet. 
We gaan toch nog een avondwandeling langs de Thames maken, dus het kan lekker even doorwaaien.
Opmerking tussendoor: ik kan de service van dit hotel niet zo waarderen. Allereerst die rokerskamer, terwijl ik nergens op de website kan vinden dat je hier een voorkeur in kan aangeven. Dan is er nog de opmerking dat 'iedereen al is ingecheckt' nou wij waren er al veel eerder. Dan had ze mij toch ook alvast een kamer kunnen toewijzen? En tenslotte is er gratis wireless internet acces, maar als je de computer in de lobby wil gebruiken kost het £ 5 per uur!! 

Zucht. Even stoom afblazen dus, door langs de Thames te lopen. Kan ik zelf ook even doorwaaien. Het is hier prachtig. De geur van het brakke water, de bootjes die voorbij varen, de lichtjes die aangaan en de brug een sprookjesachtig uiterlijk geven; het is allemaal schitterend.
En eerlijk is eerlijk, als ik eenmaal terugkom in mijn kamer, ruikt het een heel stuk frisser. Ik heb even naar huis gebeld en nog een tip gekregen: ik ga lekker in bad liggen met veel schuim en houd de deur open, zodat de geur in de slaapkamer kan trekken. Daarna val ik heerlijk rozig in slaap.
 

 


Zondag

En vandaag vliegen we al weer terug! Ik pak mijn koffer en rugzak in, rekening houdend met de veiligheidseisen van de handbagage. Het ontbijt is niet inbegrepen bij de kamer, dus we betalen dat los. Maar het is een heerlijk ontbijt. Toast, koffiebroodjes, fruit, kwark, sap, enz. We kunnen er weer goed tegenaan!
Vandaag gaan we naar de Tower. £ 16 = € 24 (60+ £ 13) Een fort, staatsgevangenis en kastelencomplex dat eeuwen teruggaat in Engelse geschiedenis en nu de kroonjuwelen herbergt. De kassa gaat om 10 uur open en er staat om kwart voor 10 al een lánge rij! Maar als je eenmaal een kaartje hebt, loop je zo door de ingang van het fort. Daar waaiert iedereen uit elkaar en merk je in eerste instantie weinig van de drukte.
Er zijn prachtige verhalen te vertellen over de koningen en koninginnen die hier woonden, soms gevangen zaten en stierven. Deze staan allemaal in een souvenirgidsboekje dat te koop is bij de kassa £ 4,95 (€ 7,45). In het boekje staan ook rondleidingen die je zelf kunt lopen. De rondleidingen met een Engels sprekende gids zijn gratis. De audiotours in een andere taal moet je wel betalen. Wij nemen gewoon het boekje. Dat werkt prima en je zit niet tussen ál die andere mensen. Het is best grappig; het lijkt of iedereen achter ons aan loopt! Zo gauw wij een gebouwtje of toren uit zijn, zien we achter ons dat er een rij is gevormd voor de ingang. We zijn dus echt precies op tijd.
Rond 13.00h zijn we er wel klaar mee. Het enige dat we nog willen is op de Tower Bridge staan. Dus dat gaan we nu doen. We wandelen rustig naar de overkant en weer terug. Hij is toch mooier van een afstand. Als je erop staat verliest het een beetje magie...
Omdat onze trein pas rond 16.00 gaat, gaan we nog een klein uurtje relaxen op een plein vlakbij de Tower. Er is maar één ander persoon. Dit is een plek die toeristen nog niet gevonden hebben! Het zit direct naast een kerkje: "All hallows by the Tower".

Dit was ons afscheid van Londen. We lopen terug naar het hotel vanwaar we een taxi nemen naar het station. Het retourkaartje hebben we al en we stappen zó in de trein.
Ook de incheckbalie op het vliegveld is al open, dus we lopen zo door. Maar hier ontstaat een probleem. Mijn ouders hebben niet een paspoort, maar een Europese identiteitskaart waarmee je in alle landen van de Europese Unie kunt reizen. Die nieuwe pasjes hebben de meisjesnaam van getrouwde dames voorop staan.
Dus de dame achter de balie wil mijn moeder niet laten vertrekken. We worden naar een ándere balie gestuurd (wéér in de rij) om een naamsverandering te regelen. Gelukkig weet mijn moeder dat onze familienaam op de áchterkant van het pasje staat. Dit scheelt een hoop gedoe en waarschijnlijk een hoge vergoeding voor administratieve kosten. Wel raar dat die dame dat zelf niet wist!!!

Nog een uurtje vliegen en een uurtje tijdsverschil later, zijn we om 22.30h weer op het Europese vaste land. En wéér een uurtje later rijden we de oprit op. Een geweldig avontuur. Zo veel gezien in zo weinig tijd! We hebben weer een jaar om na te genieten en om vooruit te kijken naar de volgende stad; Parijs!
       
 Heb je iets gehad aan dit verslag?
Vond je het leuk om te lezen?
Laat dan een berichtje achter in mijn gastenboek en zet er even bij welk reisverhaal je leuk vond...

Nuttige websites:

Londen Startpagina                                      
hier begint je vakantie
Visit London                                               informatie over attracties
London for free                                    
  bijna alle musea zijn gratis
Travel pass                            goedkoper reizen met openbaar vervoer
Changing of the guards Schedule        zodat je niet voor niets komt
City zapper                                                fijne informatieve website
London Eating                                      jammer genoeg niet gebruikt

Home